Menu Sluiten

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal met een ontmoeting tijdens een van onze Habitat bouwreizen naar Zuid-Afrika (2006). In Wallacedene, een township nabij Kraaifontein, zijn wij tegen de buurtcrèche aangelopen geleid door Margaret Ngaleka.

Margaret vangt sinds 1996 – inmiddels 96 – kinderen van 0 t/m 6 jaar op, verzorgt en voedt ze en geeft, samen met haar medewerkers, voor-schools onderwijs gericht op aansluiting naar de basisschool. De crèche stelt zo tevens de ouder(s) in staat op zoek te gaan naar werk; werk dat er in de township bijna niet is.

De kinderen worden letterlijk van straat gehouden, een plek waar ze anders vaak al op zeer jeugdige leeftijd in aanraking komen met de zelfkant van de samenleving;ondervoeding, verwaarlozing, criminaliteit, drugs en geweld.

De crèche kampte met de “gebruikelijke” problemen: te veel kinderen in een te kleine, donkere en vaak natte ruimte, bar weinig speelgoed en nauwelijks materiaal voor onderwijs.

Daar is het idee geboren om Margaret, haar team en de kinderen te steunen in hun strijd voor een betere toekomst en een betere kans te geven de vicieuze cirkel van armoede, werkloosheid en geweld te doorbreken.

Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de oprichting van Stichting Mzamomhle (2008). Zij ondersteunt projecten op het gebied van kinderopvang, educatie, zorg en levensonderhoud.

Wij doen dit uiteraard niet alleen. Naast de lokale partner werkt de Stichting ter plekke samen met the Centre for Early Childhood Development (www.cecd.org.za), een NGO verbonden aan de Universiteit van Kaapstad, diverse betrokken Zuid-Afrikaanse burgers en in Nederland  met diversen organisaties voor kinderopvang. Voor haar Zuid-Afrikaanse activiteiten hebben wij tevens een Zuid-Afrikaanse Trust opgericht; Mzamomhle Foundation Trust is instrumenteel aan de activiteiten van de Nederlandse Stichting. Beide jaarrekeningen worden geconsolideerd.

Partners >>