Menu Sluiten
Bouwreis 2014 Sinethemba Educare

Bouwreis 2014 Sinethemba Educare

De bouwreis is al weer lang afgelopen. Alle bouwers zijn al weer thuis. Maar het resultaat blijft: een gebouw dat er veel aantrekkelijker uit ziet, een gebouw waarin de kinderen zich thuis kunnen gaan voelen.

Hieronder een paar impressies van de reis.

De start – 25 & 26 oktober: het verslag van Maarten

“Gisteren Zaterdag 25/10/’14 vertrokken we stipt op tijd van Schiphol voor de reis naar Kaapstad, uitstekende rustige vlucht gehad, het 11 uur lange verblijf in het vliegtuig is omgevlogen  Vanochtend zijn we met het hele spul (bijna 40 mannen/vrouwen) in de bus naar de locatie gegaan om kennis te maken met de diverse mensen ter plekke en te kijken wat er allemaal gedaan moet worden. Van te voren had ik me bepaalde zaken voorgesteld, hoe het zou zijn, etc, maar ik kan iedereen verzekeren dat ik er volstrekt naast zat. De aanblik van het Township en zeker de wandeling die we erdoor heen hebben gemaakt als groep zal me mijn leven lang bij blijven. We werden afgezet bij het kinderdag verblijf van Grace en hebben daar even gekeken hoe dat er uitzag, en gezien, aan de hand van de diverse gedragsregels die keurig op diverse aanplakbiljetten waren geschreven, hoe er gewerkt wordt. Grace heeft de boel goed op orde, en met de weinige middelen die ze heeft. Het is een keurig kinderdagverblijf waar het goed toeven is voor de koters.

Vervolgens hebben we de nieuwe locatie in ogenschouw genomen, waar we ons de komende week in het zweet gaan werken, want met 30 graden in de volle zon gaat dat zonder twijfel gebeuren. De nieuwe locatie ligt op loopafstand en daar zijn we heen gewandeld met de gehele groep. Het is zeer indrukwekkend om door zo’n sloppenwijk te lopen, waarbij wij met evenveel belangstelling naar de plaatselijke bevolking keken als zij naar ons.

De nieuwe locatie is wat betreft de ruwbouw bijna gereed, en komende week gaan wij de boel verder verder afbouwen.

Op de terugweg zijn we langs de kerk gelopen en hebben daar een stukje van de zeer swingende dienst meegemaakt, waarbij Rob en Hanneke van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om uit te leggen wat we in het Township komen doen met zo’n grote groep.

Na dat we de dienst hebben verlaten, zijn we naar het dagverblijf van Grace doorgelopen waar een groep van ruim 20 vrouwen bezig was geweest gedurende een groot deel van de ochtend om voor ons een typische Afrikaanse maaltijd te verzorgen. En ook hier werd uit volle borst gezongen, en wel zodanig dat het Amsterdams Opera koor er jaloers op zou zijn.

De dames die aan het zingen waren hadden tevens de lekkere maaltijd voor ons bereid! Zonder dat we ook maar iemand zijn kwijtgeraakt is het hele gezelschap vervolgens met de bus vertrokken naar het Kirstenbosch National Botanical Garden, beroemd om zijn Boabab boom(apenbroodboom), die helaas dood is… of lijkt… althans… de bewaker kon geen uitsluitsel geven…”

De tweede werkdag – 28 oktober het verslag van Monika van der Veen. Lees het hier.

“Mzamomhle yeah yeah yeah”

“Mzamomhle yeah yeah yeah”, zo startte onze enthousiaste groep bouwreizigers hun eerste dag op de bouwplaats in de township Walacedene. Zo’n 50 man/vrouw, zowel uit Afrika als Holland, stonden voor de uitdaging om de binnen- en buitenmuren te schilderen, de bouwplaats puinvrij te maken, de fundering te leggen voor de zandbak en een ommuring te realiseren voor het kinderdagverblijf. Vol enthousiasme ging de groep, onder begeleiding van Afrikaanse opzichter Koos, aan de slag. Met enkele tips ging het werk zelfs sneller dan verwacht. Medewerkers van het lokale kinderdagverblijf, waarvoor wij dit nieuwe verblijf realiseren, verzorgden een heerlijke lunch.

De buurvrouw is een alleenstaande moeder. Ze bedankt ons voor het harde werk wat we doen, ze leeft enkel van haar kinderbijslag, zonder elektriciteit. Met een kind om haar arm staat ze te kijken bij het hek van onze werkplaats. Ons werk wordt zeker gewaardeerd. Na een dag hard werken, gaan we dan ook voldaan terug naar ons hotel, uitgezwaaid door een groep kinderen die dolblij zijn met onze ballonnen.

Bouwreis Maarten en zijn 2 zoons

En ook nog het verslag van Maarten op bouwreis in gezelschap van zijn 2 zoons. Lees het hier. Deze keer is het doel een derde project van de stichting te realiseren, namelijk het kinderdagverblijf Sinethemba van Grace Duko.

Lees hier de laatste nieuwsbrief, waarin alles staat voor de laatste voorbereidingen.

Klik hier voor de PowerPoint van de laatste informatieavond.

Fotoalbum Bouwreis 2014